Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία σε έναν φοιτητή!
Όντας φοιτητής τα τελευταία 4 χρόνια σε μία αντικειμενικά πολύ δύσκολη σχολή (Μαθηματικά), έχω προσεγγίσει το θέμα από τις περισσότερες πλευρές του, καταλήγοντας σε σωρεία συμπερασμάτων. Έτσι, επιχειρώ σήμερα να μοιραστώ μαζί σας κάποια από αυτά, διαμορφώντας ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα το οποίο και θεωρώ ιδανικό για κάθε φοιτητή που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του σε λογικό χρονικό διάστημα, να λάβει ένα πτυχίο με καλό έως πολύ καλό βαθμό και παράλληλα να ζήσει την πολυδιαφημισμένη φοιτητική ζωή…
Αρχικά κάνουμε τον εξής, βασικό διαχωρισμό: Καθημερινές & Σαββατοκύριακα. Δεν το συζητώ πως οι καθημερινές δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως σχέση με τα ΣΚ με πρώτη και κύρια διαφορά, την ώρα που ξυπνάμε. Έτσι, καταλήγουμε στα εξής:
Καθημερινές
Βασικά:
Δευτερεύοντα:
ΣΚ
Βασικά:
Δευτερεύοντα:
Σημειώσεις
Και τώρα, ας εξηγήσω τα βασικά σημεία του παραπάνω προγραμματισμού:
1. Αρχικά, σίγουρα παρατηρήσατε τον διαχωρισμό «Βασικά» & «Δευτερεύοντα». Δεν υπάρχουν πολλά να πω σε αυτό το κομμάτι αφού είναι προφανές τι εννοώ στην εκάστοτε περίπτωση.
2. Όταν γράφω «Χάσιμο» εννοώ τον χρόνο που εκ των πραγμάτων χάνεται μέσα σε μία μέρα. Αυτός μπορεί να μεταφραστεί σε μετακινήσεις (ΜΜΜ, αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο ή πόδια), φαγητό, μπάνιο κλπ.
3. Είναι πολύ βασικό να μην κοιμάστε λιγότερες από 6 ώρες ημερησίως, αν θέλετε να αντέξετε με αυτούς τους ρυθμούς σε βάθος χρόνου, ενώ πρέπει να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να συμπληρώνετε 8ωρο στο κρεβάτι.
4. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό, είναι η καθημερινή «επίσκεψη» στη σχολή. Πρώτον, κατά τη διάρκεια των παραδόσεων αλλά και των σημειώσεων η κατανόηση του μαθήματος γίνεται πολύ πιο εύκολα και δεύτερον, όντας στη σχολή δε θα ...ξεχάσεις πως πέρα από όλα τα υπόλοιπα, σπουδάζεις κιόλας. Μη γελάτε, εγώ το έπαθα αρκετές φορές πάντως…
5. Είναι γνωστό το πόσο θετική επίδραση έχει η γυμναστική στον ανθρώπινο οργανισμό. Ε, για κάποιο λόγο εμείς οι φοιτητές, φαίνεται να το ξεχνάμε. Καιρός να αλλάξει αυτό το ...κουσούρι!
6. Τα ΣΚ δεν πρέπει να γεμίζουν αλλά να ...αδειάζουν κι αυτό είναι Νόμος! Για αυτό και πρέπει να κάνεις μόνο δύο πράγματα. Από τη μία να διαβάζεις, έστω λίγο, φρεσκάροντας έτσι αυτά που είπατε στη σχολή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και φυσικά να διασκεδάζεις. Το δεύτερο είναι μη διαπραγματεύσιμο αφού αν δεν το κάνεις στα 20 σου, θα το κάνεις στα 40. Και τότε είναι που υπάρχει πρόβλημα…
Φάκελος «Εργασία»
Στον παραπάνω προγραμματισμό όπως βλέπετε, δεν αναφέρομαι πουθενά στο κομμάτι της εργασίας. Και κακά τα ψέματα, είναι πολλοί οι φοιτητές στην εποχή μας που αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα. Προφανώς κι αυτό δεν είναι κακό αλλά σίγουρα απαιτείται αυξημένη προσπάθεια υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;
- Καλό είναι να πρόκειται για θέση part time εργασίας και πάνω απ’ όλα να συμβαδίζει με το πρόγραμμα της σχολής και των μαθημάτων. Αδιαπραγμάτευτο αυτό.
- Τα ΣΚ οφείλουν να παραμένουν κενά. Για αυτό, άδεια (ή ρεπό) και τις δύο ημέρες. Ενδείκνυνται λοιπόν, οι δουλειές γραφείου. Ακόμη κι αν στην αρχή βγάζεις απλά φωτοτυπίες.
- Προφανώς το 5ωρο ή 9ωρο της εργασίας (προσθέτω και 1 ώρα για να πας και να γυρίσεις), θα πάρει θέση στα «Δευτερεύοντα» των καθημερινών σου. Κουράγιο.
Πηγή:www.neopolis.gr/to-evdomadiaio-programma-foititikis-epituxias/