Οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά σου, αν 'στράβωσε' η φάση με τις Πανελλήνιες
Υπάρχει λόγος να απογοητευτείς ωστόσο, επειδή εντός 10 ημερών απάντησες λάθος σε ...3 ερωτήσεις περισσότερες απ' οτι θα έπρεπε; Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνδυάσει την επιτυχία ολόκληρης της ζωής μας με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, η αλήθεια όμως, μόνο αυτή δεν είναι. Στην πραγματικότητα, ούτε καν η ακαδημαϊκή επιτυχία δεν κρέμεται μονάχα από την κλωστή των Πανελληνίων. Και θα καταλάβεις σε λίγο το γιατί.
Παρακάτω, ακολουθούν 6 εναλλακτικές προοπτικές για τους μαθητές που με την ανακοίνωση των βάσεων την προηγούμενη εβδομάδα, δεν πέρασαν εκεί που θα ήθελαν:
1. Η «επανάληψη» είναι πάντοτε η πρώτη σκέψη
Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια, που όταν αποτυγχάνει σε κάτι προσπαθεί αυθόρμητα δεύτερη, ενίοτε και τρίτη φορά. Σίγουρα πρόκειται για μία επιλογή την οποία σκέφτονται σοβαρά πολλοί από τους υποψηφίους κι εν τέλει καταλήγουν σε αυτήν. Έχει τα θετικά της λόγω πρώτερης εμπειρίας, λιγότερου άγχους για το «άγνωστο» και περισσότερου χρόνου για διάβασμα, έχει ωστόσο και τα αρνητικά της. Αναμφίβολα η ψυχολογική και σωματική φθορά είναι σημαντική, ενώ κι από οικονομικής άποψης χρειάζεται σημαντική επένδυση σε φροντιστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
2. Το 10% είναι σίγουρα μια αξιόλογη επιλογή
Θεωρούμε δεδομένο πως ξέρεις τι είναι το 10% και πώς ακριβώς μπορείς να εκμεταλλευτείς την επιλογή αυτή που δίνουν τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, πρόκειται για μία «συνδυαστική εναλλακτική» καθώς δεν μπορείς να βασίσεις το μέλλον σου στην ελπίδα πως θα «πιάσεις» τη βάση του 10% της σχολής που επιθυμείς, από τη στιγμή που δε συνέβη στο πρώτο σου μηχανογραφικό. Προφανώς δεν έχεις να χάσεις το παραμικρό προσπαθώντας κι ελπίζοντας για το καλύτερο. Αρκεί ταυτόχρονα, να έχεις κατασταλάξει σε κάποια από τις υπόλοιπες 5 προοπτικές του εν λόγω άρθρου.
3. Εργασιακός χώρος vs Ακαδημαϊκός τομέας: 1 - 0
Στη χώρα μας έχουμε παρεξηγήσει κάπως τα πράγματα και θεωρούμε δεδομένες τις σπουδές για ΟΛΟΥΣ. Σίγουρα ένα πτυχίο αυξάνει τις επιλογές του καθενός, δεν μπορεί ωστόσο, να είναι αυτοσκοπός για τον κάθε νέο και την κάθε νέα εκεί έξω. Αν σε κάποιον δεν ταιριάζει η φύση της ακαδημαϊκής πορείας, δεν είναι ...αμαρτία να ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο στρεφόμενος άμεσα στην αγορά εργασίας. Τα παραδείγματα ιδιαίτερα πετυχημένων ανθρώπων που ακολούθησαν αυτήν την εναλλακτική, είναι πραγματικά πολλά κι εντυπωσιακά. Μήπως είσαι ο επόμενος της λίστας;
4. Τα σεμινάρια είναι το μέλλον
Στο πλαίσιο της στροφής στον εργασιακό χώρο, η παρακολούθηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το επάγγελμα που έχεις διαλέξει, παράλληλα με τις σπουδές σου, μπορεί να αποδειχτεί ως μια πολύτιμη εμπειρία! Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βελτιώσεις τις θεωρητικές σου γνώσεις και να δεις από μια διαφορετική σκοπιά κάτι που σ' ενδιαφέρει πραγματικά. Ακόμη και κάποιο από τα χόμπι σου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επαγγελματική ενασχόληση, αν το προσεγγίσεις σωστά. Μια αναζήτηση στο Ίντερνετ, σίγουρα θα σου δείξει τον δρόμο...
5. Μακριά κι αγαπημένοι...
Η φυγή στο εξωτερικό για είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες επιλογές. Είτε για σπουδές, είτε για εργασία ,είτε για λίγο ,είτε για μόνιμα.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σου ...
neopolis.gr
Πηγή:www.edu4u.gr