Να επικοινωνήσω μετά τη συνέντευξη;
Η συνέντευξη τελειώνει τυπικά όταν έχεις φύγει από το γραφείο ή την αίθουσα συνάντησης, αλλά ή επικοινωνία δε σταματάει εδώ.
Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τη θέση, θα ήταν καλό να επικοινωνήσεις ξανά ευχαριστώντας το συνεντευξιαστή για τη συζήτηση και τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι ενδιαφέρεσαι για τη θέση, συνοψίζοντας τους κυριότερους λόγους για αυτό.
Ο πιο εύκολος και σύντομος τρόπος είναι μέσω e-mail στα στοιχεία επικοινωνίας που σου έχει δώσει ο συνεντευξιαστής. Αν δε σου έχει δώσει (πράγμα πολύ άσχημο για τον ίδιο και την αξιοπιστία της εταιρίας), μπορείς ευγενικά να το ζητήσεις στο κλείσιμο της συζήτησης. Αν και πάλι δε σου δοθούν στοιχεία επικοινωνίας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς αν αξίζει τον κόπο να εργαστείς σε μια εταιρία, που όσον αφορά στον τομέα της επικοινωνίας με τους υποψήφιους, φαίνεται να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά.
Ο τρόπος με τον οποίο θα συντάξεις το e-mail απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η καλή εντύπωση μπορεί να σου εξασφαλίσει και μια μελλοντική θέση εργασίας, ακόμα και στην περίπτωση που επιλεχθεί κάποιος άλλος για τη συγκεκριμένη θέση που έχει υποβάλλει αίτηση.
Όπως πιθανόν γνωρίζεις, συνήθως τηρούνται βάσεις δεδομένων, με στοιχεία υποψηφίων που τα πήγαν πολύ καλά στην όλη διαδικασία στελέχωσης, αλλά τελικά δεν επιλέχθησαν για κάποιους λόγους. Ο βασικότερος λόγος είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός και ενώ πολλοί υποψήφιοι είναι ικανοί για μια θέση, η τελική επιλογή κρίνεται από μικρές λεπτομέρειες. Πολλές φορές λοιπόν, όταν «ανοίγει» κάποια θέση, ο υπεύθυνος προσλήψεων ανατρέχει σε προφίλ περασμένων υποψηφίων πριν ακόμα την ανακοινώσει στην αγορά εργασίας.
Θα πρέπει να ξέρεις πως είναι δικαίωμά σου, αν θες να κρατηθεί σε βάση δεδομένων το βιογραφικό σου. Στις περισσότερες περιπτώσεις απόρριψης, αυτό ζητείται από σένα είτε προφορικά είτε γραπτά και μπορείς να συναινέσεις ή όχι.
Ένας ακόμη λόγος για να επικοινωνήσεις μετά τη συνέντευξη, μπορεί να είναι και η «σιωπή ιχθύος» που τηρείται μετά από αυτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο συνεντευξιαστής φροντίζει να σε ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα επιλογής που έχει συμφωνηθεί. Με λίγα λόγια σου δίνει ένα περιθώριο χρόνου, κατά το οποίο θα πρέπει να περιμένεις μια απάντηση για το αν θα συνεχίσεις με τη διαδικασία επιλογής ή όχι.
Το περιθώριο χρόνου δεν τηρείται πάντα, για διάφορους αστάθμητους παράγοντες, οπότε αν δεν έχεις νέα και θες να επικοινωνήσεις, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός στο πότε θα το κάνεις.
Μια καλή συμβουλή θα ήταν να υπολογίσεις τουλάχιστον 3 εβδομάδες επιπροσθέτως του χρόνου που σου έχει δοθεί, προτού επικοινωνήσεις. Και φυσικά, μην ξεχάσεις τα παραπάνω βασικά στοιχεία επικοινωνίας, είτε επικοινωνήσεις τηλεφωνικά είτε γραπτώς.
Ένας τελευταίος λόγος, που ενδεχομένως, θα ήθελες να επικοινωνήσεις, είναι για να μάθεις τους λόγους απόρριψής σου, αν δε σου δοθούν οι σχετικές εξηγήσεις. Η συμβουλή μου θα ήταν να μην το κάνεις, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι όλα πήγαν τέλεια. Ο λόγος είναι πολύ απλός: όσο κι αν πιστεύεις στον εαυτό σου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος άλλος υποψήφιος να είχε καλύτερη απόδοση από σένα, σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της εκάστοτε εταιρίας.
Αν όμως εκτιμάς ότι ο συνεντευξιαστής μπορεί να σου πει ειλικρινά τη γνώμη του, τότε στο πλαίσιο της δικής σου ανάπτυξης επιβάλλεται να το κάνεις, πάντα με ευγένεια και επαγγελματισμό.
Περισσότερες ερωτήσεις, ιδέες και συμβουλές στο βιβλίο «Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Τα 7 μυστικά της επιτυχημένης συνέντευξης» του Μάριου Μανιάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
https://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=711060
Facebook Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε!
Πηγή: www.careerguide.gr