Δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν δεύτερο τμήμα

2017-04-07 11:44

Δυνατότητα σε φοιτητές εφόσον το επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν, επιπλέον των μαθημάτων του Τμήματος εισαγωγής τους, στο 25% των μαθημάτων ενός άλλου συνεργαζόμενου Τμήματος, δίνει το το Προσχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας, για τα ΑΕΙ, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σε σημερινή συνέντευξη τύπου .

 Η συνεργασία των Τμημάτων, στη βάση της συνάφειας των επιστημονικών αντικειμένων που θεραπεύουν, θα γίνεται μέσω συμφωνιών των Τμημάτων.

 Η επιτυχία στις εξετάσεις των μαθημάτων θα συνοδεύεται από αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Το μέτρο αυτό διευρύνει τους ακαδημαϊκούς ορίζοντες των φοιτητών, και δίνει πρόσθετες ακαδημαϊκές δυνατότητες για όσους θέλουν να διευρύνουν τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα τους.

Διευκρινίσεις στου εκπαιδευτικούς συντάκτες από τον υπουργό Παιδείας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για το 25% που θα μπορούν να πηγαίνουν σε άλλο Τμήμα. Εγώ θέλω να πάω να παρακολουθήσω το 25% τι κερδίζω από αυτό; Μπορώ δηλαδή μόλις τελειώσω το Τμήμα μου να συνεχίσω …;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν διευρύνεται η γνώση σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από αυτό. Μπορώ να συνεχίσω να έρθω στο άλλο Τμήμα αφού πάρω το πτυχίο μου  και υπολείπονται τα υπόλοιπα μαθήματά μου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάρουμε ένα παράδειγμα; Θα σας πω, είναι πολύ καίρια η ερώτησή σας. Να πάρουμε το Φυσικό. Εγώ εισάγομαι στο Φυσικό και είναι ένα πάρω ένα αριθμό μαθημάτων μέχρι να πάρω το πτυχίο μου. Μπορεί να πάρω το πτυχίο και να πάω για μεταπτυχιακά ή να πάω για άλλο.

Όσο είμαι στο Φυσικό όμως επειδή κάνω και κάποια μαθήματα Μαθηματικών, αρχίζω να έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά.

Τώρα, ο μόνος τρόπος είναι είτε εγώ ελεύθερα να μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα στα Μαθηματικά γιατί πράγματι θα πάω σ’ έναν Καθηγητή, θα τους πω «μπορώ να έρθω στην τάξη σας κτλ.», θα μου πει «ναι» προφανώς γιατί έτσι γίνεται και να παρακολουθήσω. Ή να δώσω εξετάσεις καινούργιες, να μπω στο Μαθηματικό και να το τελειώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενώ είμαι στο Φυσικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συνήθως όχι, το τελειώνεις το Φυσικό και μπαίνεις κατατακτήριες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι όσο είσαι στο Φυσικό, από το δεύτερο χρόνο σου και μετά που θα έχεις δει λίγο και τα δικά σου ενδιαφέροντα, τα οποία μπορείς να θέλεις να τα διευρύνεις προς τη Χημεία, μπορεί να θέλεις να τα διευρύνεις προς τα Μαθηματικά, αφού τα δύο Τμήματα, το Φυσικό με το Μαθηματικό, το Φυσικό με το Χημικό έχουν κάνει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, θα μπορεί το Μαθηματικό και το Χημικό να λέει, δηλαδή όποιοι τελειώνουν το Φυσικό, από τα Μαθηματικά μπορούν να πάρουν αυτό το φάσμα των μαθημάτων.

Εγώ λοιπόν τελειώνοντας, είτε στη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων είτε αφού πάρω το πτυχίο μου, θα έχω τη δυνατότητα να πάρω αυτά τα μαθήματα. Άρα εγώ θα έχω πτυχίο Φυσικής και θα έχω κι ένα πιστοποιητικό ότι έχω παρακολουθήσει κανονικά όμως, όχι τουρίστας, έναν αριθμό μαθημάτων, όσους θα προβλέπεται με το πρωτόκολλο κτλ., στο άλλο Τμήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θέλω να πάρω και πτυχίο Μαθηματικών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τότε θα πρέπει να δώσετε κατατακτήριες και να πάρετε Μαθηματικά, καταλάβατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έλεγα μήπως με κατατακτήριες μπω στο Μαθηματικό κανονικά, αλλά θα υπολείπονται τα μαθήματα αυτά που δεν έχω παρακολουθήσει, μείον δηλαδή το 25%. Γιατί εγώ έχω πάρει ένα πιστοποιητικό. Αυτό εννοώ, δε θα ξεκινήσω από την αρχή δηλαδή, αυτό εννοώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, αυτό να σας πω κάτι, και τώρα γίνεται. Δηλαδή τί γίνεται τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήξερα τις κατατακτήριες μόνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα τί γίνεται; Πολλά Τμήματα, αντί να παίρνουν έξτρα προσωπικό για να διδαχθούν μαθήματα τα οποία διδάσκονται στο διπλανό Τμήμα, λένε στα παιδιά ότι «στο δικό μου πρόγραμμα σπουδών μπορείς να πας να παρακολουθείς κι αυτά τα μαθήματα και θα τα μετρήσω στον κορμό που παίρνεις εσύ πτυχίο».

Αυτό ήδη γίνεται. Εμείς λέμε κάτι παραπάνω. Και λέμε κάτι παραπάνω κι αν θέλετε είναι πολύ ριζοσπαστικό, διότι ανοίγουμε φοβερές δυνατότητες στους φοιτητές κατ' αρχήν. Δεύτερον, υπογραμμίζουμε με αυτό τον τρόπο τη διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων. Υπάρχουν παιδιά που πνίγονται στο πλαίσιο ενός μόνο Τμήματος γιατί όπως καταλαβαίνετε, τα περισσότερα Τμήματά μας έλκουν την καταγωγή τους από το 19ο αιώνα. Εδώ λοιπόν υπάρχουν καινούργιες καταστάσεις. Άρα τους δίνουμε αυτή τη δυνατότητα.

Τρίτον: Θα μπορεί να τους διευκολύνει και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση ή στην επαγγελματική τους πορεία διότι μπορεί κάποιοι να μη θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά. Μπορεί να θέλουν να έχουν μια συστηματική όμως γνώση, όχι τσαπατσουλιές. Μπορεί κάποιος π.χ. που τελειώνει τη Νομική να πάρει αυτό τον αριθμό μαθημάτων από το Οικονομικό Τμήμα. Ή κάποιος Ιστορικός ο οποίος θέλει να κάνει Οικονομική Πολιτική, μπορεί να πάρει αυτά τα μαθήματα.

Δε θα κοστίζουν τίποτα, θα έχουν όλα τα δικαιώματα. Δε θα το κάνουμε από το Σεπτέμβριο, θα πούμε η χρονιά που έρχεται είναι μια χρονιά προγραμματισμού και συνεννοήσεων ανάμεσα στα Τμήματα. Ούτε να πούμε ξέρετε, το κάθε Τμήμα θα συνάψει με 15 άλλα Τμήματα. Θα χαθεί η μπάλα εκεί. Ν’ αρχίσουμε λίγο συντηρητικά για ένα μέτρο το οποίο είναι πάρα πολύ ριζοσπαστικό.

Αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ, επιμένω, και την επαγγελματική αποκατάσταση και θα υπάρχει και κάτι άλλο. Δε θα πειραχτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί το πτυχίο που θα έχεις θα είναι με τα μαθήματα και τις προδιαγραφές του πτυχίου που παίρνεις κανονικά σα να μην υπήρχε αυτή η διάταξη. Άρα είναι μια δυνατότητα νομίζω σε όλα τα επίπεδα θετική.

Είναι προάγγελος μιας δυνατότητας που δίνουμε στις φοιτήτριες και στους φοιτητές μας πάρα πολύ θετικής. Δε θα πρέπει να πάμε σε διπλό πτυχίο, το πτυχίο είναι ταυτισμένο με ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο. Εμείς εδώ θέλουμε να εμπλουτισθεί η γνώση, να εμπλουτισθούν οι δεξιότητες, να εμπλουτισθούν οι προοπτικές. Τώρα μετά από πολλά χρόνια πού θα οδηγήσει αυτό δεν είμαι σε καμία θέση να σας το πω.

 

 

Πηγή:www.esos.gr/