Απασχολησιμότητα- Employability

2016-10-07 18:27

                                                       “To be employed is to be at risk, to be employable is to be secure”  

                                                                       Peter Hawkins, The Art of Building Windmills

 Τα τελευταία χρόνια ακούγεται ολοένα και περισσότερο ο όρος Employability (Απασχολησιμότητα). Σε τι αναφέρεται ο όρος αυτός κ ποια η διαφορά από την απασχόληση (employment);

Μια νέα πραγματικότητα

 Η παγκοσμιοποίηση, η ανάπτυξη των τεχνολογιών, η οικονομική κρίση, η εργασιακή ανασφάλεια, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα.

 Παλαιότερα  το πιο σύνηθες ήταν ο εργαζόμενος να απασχολείται  στον ίδιο εργοδότη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να παίρνει ένα μεγάλο μισθό.

 Στο 21ο αιώνα ο εργαζόμενος θα κληθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της ζωής του να αλλάξει  δουλειές ( 8-9 διαφορετικές καριέρες ) καθώς η τάση  είναι οι  εργοδότες  να  απασχολούν υπαλλήλους για όσο τους έχει ανάγκη η επιχείρηση .

 Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι στη νέα πραγματικότητα δεν υπάρχει μονιμότητα  και ασφάλεια στον χώρο εργασίας καθώς η νοοτροπία των επιχειρηματιών είναι οι συμβασιούχοι  ή  οι «εργαζόμενοι της τελευταίας στιγμής» .

 Ο νέος απασχολήσιμος θα πρέπει να είναι σε θέση να εγκαταλείπει την εργασία του όταν δεν είναι πλέον απαραίτητος για την επιχείρηση , να αναζητά νέα εργασία  και όλα αυτά διαχειριζόμενος αποτελεσματικά συναισθήματα όπως φόβος, θυμός, άγχος , ανασφάλεια.

Απασχολησιμότητα  (Employability) - Απασχόληση (employment)

Απασχόληση (employment) είναι η επαγγελματική δραστηριότητα. Κάποιος εργαζόμενος μπορεί να έχει «μόνιμη / εποχιακή / πλήρη  ή μερική απασχόληση».

Απασχολησιμότητα  (Employability) είναι ο συνδυασμός των παραγόντων που επιτρέπουν στα άτομα να σημειώσουν πρόοδο στην

-αναζήτηση απασχόλησης

 -να βρουν μια θέση εργασίας

-να παραμείνουν στην εργασία τους και

-να προοδεύσουν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

 

Η απασχολησιμότητα των ατόμων εξαρτάται από:

 (α) τα προσωπικά χαρακτηριστικά όπως γνώσεις και δεξιότητες

(β) τον τρόπο που τα προσωπικά χαρακτηριστικά παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας

 (γ) το περιβαλλοντικό και κοινωνικό πλαίσιο όπως κίνητρα και ευκαιρίες που προσφέρονται για την ενημέρωση και την επικύρωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους  και

(δ) το οικονομικό γενικό πλαίσιο.(Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικής για τη Δια Βίου Καθοδήγηση ,ELGPN, 2011 –2012)

 Σε γενικές γραμμές απασχολησιμότητα είναι η ικανότητα το ατόμου να  βρίσκει εργασία, να κινείται αποτελεσματικά και παραγωγικά σε διαφορετικούς  εργασιακούς χώρους σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον.

 Την ευθύνη στην διαχείριση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας έχει  πλέον ο ίδιος ο εργαζόμενος και όχι το κράτος ή ο εργοδότης. Ο ίδιος θα κληθεί να πάρει δέσμευση και να αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να έχει πρόσβαση σε όσον το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα.

 Σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας όπου επικρατεί η ανασφάλεια και η έλλειψη σταθερότητας, η απασχολησιμότητα είναι αυτή που θα φέρει στον εργαζόμενο την αίσθηση της σιγουριάς και της ασφάλειας.